Jeg var slet ikke i tvivl om jeg skulle sige ja tak til Jais Ikkala, da han meldte sig på banen som nyuddannet wannabe praktik kandidat i oktober 2016.

Ikke kun fordi han har Danmarks mest übertjekkede sønderjysk-finske navn, men fordi han har så mange strenge og talenter han spiller på.

Og så satser han BÅDE på regulære jobs OG på iværksætteri. SO Millenialt…

I de 2 måneder der er gået, har vi haft en daglig fest af et samarbejde. Vi er begge blevet udfordret max, og de første par uger gik vi i seng kl. 20:00 af bar udmattelse.

Nu har Jais forladt mig…..og det var meningen – helt fra start.

Han er gået i fast job med solid månedlig mønt, Yeay! Jeg er pavestolt af ham.

Praktik i en startup er ren win-win

Og det er ikke bare et fast job. Det er et job, der matcher Jais’s passion for kulturformidling med salg af online bøger.

Vi har i bedste co-creation stil byttet hans praktik ud med et ordinært job hos vores co-startupper Liveboox.com. Det er den optimale løsning til alles fælles bedste. Det synes Louise, vores Community Builder i hvert fald, da hun sendte os denne glade mail i sidste uge:

skaermbillede-2016-12-14-kl-12-46-07

I denne episode af TV MED Jeanette, deler Jais og jeg vores individuelle erfaringer med hans praktik. Hvilke fordele og ulemper har vi opdaget og hvad har vi hver især opdaget omkring os selv i processen.

 

Praktik –  Jais’s evaluering af fordele

 • Det er ikke bare dig selv, der starter op med at prøve nyt. Da det er et startup, som du er blevet en del af, er du med til at træffe beslutninger, der har betydning for virksomhedens fremtid.
 • Du skal ikke bare udfylde arbejdsopgaver, hvilket man hurtigt kommer til i større virksomheder.
 • Du bliver chef på nogle opgaver, markerer din viden og tager beslutninger, som du ved er de bedste for arbejdsgiveren.
 • Man bliver nødt til at hive fat i alle mulige forskellige dele af sine kompetencer. Jeg vidste ikke på forhånd – og det gjorde Jeanette heller ikke – at jeg bla. skulle skrive en artikel om et nyt begreb, som vi sammen har udviklet.
 • Jeg vover at påstå, at du lærer mere på det personlige plan. Ikke blot lært om den enkelte virksomhed, men også noget om dig selv. Først og fremmest viden om du selv vil være start-upper, men også hvor langt kan du pushes op mod dine egne grænser,  hvornår har du er bedst i en arbejdssituation. Du kan ofte mere end du tror.
 • Startups har brug for netværk – så du opbygger selv netværk med andre startups
 • Startups er præget af iver og en stærk tro på, at det de gør er rigtigt. Det er fantastisk at mærke en sådan energi.

Praktik – udfordringer, Jais har observeret

 • Succesen er ikke sikret fordi, man er startupper. Derfor kræver det også mod. Jeg tror ikke det er noget for alle. Nu er det jo gået fantastisk, men man kan evt. overveje, om man selv tror på produktet.
 • Du er ikke sikret noget arbejde efterfølgende – men du har vist dine kompetencer og de kan sikkert bruges over for andre startups i større eller mindre grad afhængigt at deres succes. At tro på dem i starten er bedre end at forsøge at hæfte sig på efterfølgende.
 • Det handler meget om kemi, følg mavefornemmelsen. Virker det rigtigt? Igen, da det er en startup, kender du ikke resultatet.
 • Er du kommet i et startup mindset, kan det være svært at tænke sig ind i en større virksomhed med 8-16 rutine.

Jeg har valgt at tænke praktikanter ind bevidst helt fra starten af min virksomhedsopbygning. Jeg kan se at startuppere og praktikanter har masser at tilbyde hinanden:

Praktik –  fordele for Jeanette, som startup

 
 • Som startup er der masser af opgaver at tage fat i. Både de strategiske, de taktiske og de helt lavpraktiske. Jeg lavede en opgavebuffet som praktikanten bød ind på ud fra interesser og kompetencer. På den måde vidste jeg, at han tog de opgaver han havde god energi på.
 • Det har været guld værd at føle vi er et team i stedet for en one woman army. Daglig sparring og brainstorming har været det hele værd og jeg fortsætter med at tilbyde praktikplads.
 • Jeg har hele tiden tænkt: hvordan løser vi de her opgaver til vores begges fælles bedste? Hvordan kan min praktikant få glæde af denne opgave i et kommende job?
 • Jeg har virkelig fået afprøvet mig selv som leder, og jeg har bedt om direkte feedback på min ledelsesstil. Det har været meget udviklende, og jeg har fundet ud af at jeg trives med medarbejdere, der selv tager lederrollen på sig og udfordrer mine beslutninger løbende.
 • Jeg har fået opbygget interne strukturer og procedurer, der letter hverdagen.
 • Mit mål er at oplære mine praktikanter med den hensigt at knytte dem til virksomheden som leverandører og freelancere efterfølgende. Relationen er ikke nødvendigvis slut, når praktikken er det. Så den snak tager jeg med dem allerede i jobsamtalen og undervejs i forløbet.
 • Jeg oplever nyuddannede akademikere kommer med et kæmpe kreativt ressourcearsenal. De er bare ikke klar over det og skal lige opdage det først.
 

Praktik – udfordringer, Jeanette har observeret

 • Sørg for at din praktikant er med på din virksomheds vision, på produktet og forstår din målgruppe (kunder).
 • Det kræver en del mental energi i startfasen. Som solo entrepreneur er du stadig så ny, at du selv har de fleste kasketter på. Det kan være svært at delegere til en person, du ved kun er der i 4-8 uger.
 • Personkemi er altafgørende. Vi er begge de eneste medarbejdere i virksomheden, så teamarbejdet skal virkelig fungere, for at det bliver en succes.
 • Du skal elske at coache og være mentor og stille dig selv og din viden til rådighed.
 • Du kan ikke delegere de laveste og mest kedelige driftsopgaver til højtuddannede mennesker og tro de forbliver motiverede. Praktikanter og praktik er ikke for alle startups.
 • Sørg for at have solide interne processer op at køre, som fx. trackbar opgavedelegering, overblik over mål og delmål og have faste og hyppige møder, hvor I samtaler op på status.
 • Tænk ind fra begyndelsen, at praktikanten skal have solide projektresultater at søge videre på. Især hvis du ikke kan ansætte eller lønne vedkommende endnu.

Uanset om du er nyuddannet eller erfaren, så er jeg ikke i tvivl om, at du kan få ny inspiration af denne onsdags episode. Hvis du har tid og lyst vil jeg gerne høre om dine tanker:

Har du overvejet at søge mod startup og iværksætteri? Og hvad holder dig tilbage, hvis du ikke har gjort noget ved det endnu?

Skriv dit input i kommentarfeltet, så vi kan blive klogere i fællesskab og del gerne episoden med nyuddannede kandidater i dit netværk. Det kunne jo være lige præcis den idé, de ikke vidste de manglede.

Du kan møde Jais lige her: http://www.jaisikkala.dk

Følg med når Jais blogger om kultur i ind og udland: http://www.kulturformidleren.dk

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sådan bliver du så attraktiv og værdifuld at du må sige nej til jobs.


Om 30 sek. ved du hvordan du på en let og legende måde skaber de resultater du brænder for og lander det job du elsker. Du får:

- udførligt overblik over de steps du skal inkludere
- hvordan du integrerer jobsøgning i din hverdag
- struktur og fede vibes til at gøre processen sjov

You have Successfully Subscribed!

Erfarings & Behovsmatricen


Om 30 sek. får du et redskab, som på en let og legende måde giver dig overblik over hvilke erfaringer du skal fokusere på at få her og nu.

Brug matricen til at skabe et godt overblik over, hvilke steps du skal tage for at nå i mål.

ENJOY!

XO Janett

You have Successfully Subscribed!